Geniet van luxe en comfort met een boxspring!
Alles wat u moet weten op één pagina.

Wat is een boxspring?

Een boxspring is een bedbodem, net zoals een lattenbodem of een spiraalbodem. Een Engels woord en betekent letterlijk, ‘een box met veren’. Dit is het gedeelte waar de poten onder zitten.

Een boxspring is al een tijd erg populair. Het lig- en slaapcomfort ervaren veel mensen als erg prettig. Dit heeft te maken met de opbouw van de box.

Een boxspring is een compleet slaapsysteem en wordt als volgt opgebouwd: de bedbodem is de onderste laag, de gestoffeerde box met veren. Hierbij wordt de veerkracht verdeeld over de volle breedte. Daarbovenop komt het matras. Die zorgt voor de juiste lichaamsondersteuning. Als laatste volgt een topper (topmatras) en deze zorgt voor het ligcomfort.

Bij de aanschaf van een ledikant heeft u alleen een matras nodig. Een topper is in dit geval niet nodig, omdat comfort en ondersteuning volledig in het matras verwerkt is. De slaapexperts van Rikels Slaapexperts kijken samen met u naar een passende slaapoplossing!

Welke boxspring is geschikt?

Lekker slapen en uitgerust wakker worden is het doel van een bed. Daarom is het belangrijk om uzelf een aantal vragen te stellen: Wat voor soort bed bent u gewend? Wat vindt u belangrijk? Heeft u last van lichamelijke klachten? Wat vindt u nu niet prettig en wilt u graag anders zien bij een nieuw bed. Slaapt u alleen of met zijn tweeën?

Bent u nieuwsgierig naar het comfort? Dan is het nu de tijd om daar ook eens naar te kijken.

Bent u nieuwsgierig naar het comfort van een boxspring?
Dan is het nu de tijd om dat te onderzoeken!

De volgende onderwerpen zijn handig om mee te nemen bij uw zoektocht naar het meest geschikte bed en matras:

Een boxspring of een ledikant?

Bij de aanschaf van een boxspring of een ledikant heeft het matras de meeste aandacht nodig. Het matras bepaald uiteindelijk de ondersteuning en comfort aan uw lichaam. Er wordt ook niet gesproken over beter of minder als het gaat om een ledikant of een boxspring. De keuze is heel persoonlijk.

Een paar weetjes op een rij:

Wat is de levensduur van een boxspring?

Zoals al eerder geschreven bestaat een boxspring meestal uit drie lagen: de box, een dik matras en een topper. De levensduur van ieder onderdeel verschilt.

Dit zijn de richtlijnen:

 • de box 20 tot 25 jaar
 • het matras 10 tot 15 jaar
 • de topper 5 tot 10 jaar


  We geven hierbij duidelijk aan dat het om richtlijnen gaat. Andere zaken die invloed hebben op de levensduur zijn onder andere:

 • Reiniging en onderhoud.
 • Blootstelling aan zonlicht.
 • Gekozen materiaal (koudschuim gaat langer mee dan bijvoorbeeld polyether matrassen).
 • Persoonlijke kenmerken spelen een rol. Denk aan lichaamsgewicht en de hoeveelheid transpiratie.
boxspring met matras

Waar kunt u op letten bij de aanschaf?

Bij de aanschaf van een boxspring let u op het volgende: de box (juiste vering), koudschuim, hoogte, uitstraling en ventilatie. Maar het belangrijkste is het matras.

Het matras is belangrijk, omdat deze zorgt voor de ondersteuning van uw lichaam op de belangrijke punten waar dat nodig is. Door een goede ondersteuning krijgt uw lichaam rust. En slaapt u beter. Daardoor wordt u uitgeruster wakker. En kunt u fris de dag beginnen.

Uw lichaamsgewicht en slaaphouding zijn bij de keuze van een matras dus het uitgangspunt. Onze slaapspecialisten adviseren u hier graag over.

De afmetingen

Een boxspring kan geleverd worden in verschillende afmetingen. Van twijfelaar tot een extra ruim tweepersoonsbed. De meest voorkomende afmetingen zijn: 90 x 200, 160 x 200 en 180 x 200.

Er is een ruime keuze aan bedmaten. Om de juiste maat te bepalen kunt u de volgende regel hanteren: de breedte van uw schouder plus 40 centimeter. Voor de lengte kunt u 20 cm optellen bij uw lichaamslengte.

Een andere optie om de maat van uw bed/ matras te bepalen is om de ruimte waar het bed komt te staan als uitgangspunt te nemen. Misschien is het wel mogelijk om een maat groter te kiezen!

Houdt u ook rekening met de hoogte van een boxspring. Deze is vaak hoger, dan een ledikant met een matras. Heeft u een ander formaat in gedachte? Bijvoorbeeld 140×200 of 200×200/220? Vraag onze specialisten gerust om gedegen advies.

Bij de aanschaf van een hoeslaken of dekbed is het goed dat u weet welke maat bed u heeft. De volgende namen worden aan een ledikant of boxspring gegeven:

Verkrijgbaar in verschillende maten

meetlint
 • Eenpersoonsbed 90×200
 • Tweepersoonsbed 140×200
 • Queensize tweepersoonsbed 160×200
  (dekbedovertrek Lits jumeaux)
 • Kingsize tweepersoonsbed 180×200 (dekbedovertrek  Lits jumeaux)

Verkrijgbaar in verschillende maten

meetlint
 • Eenpersoonsbed 90×200
 • Tweepersoonsbed 140×200
 • Queensize tweepersoonsbed 160×200
  (dekbedovertrek Lits jumeaux)
 • Kingsize tweepersoonsbed 180×200 (dekbedovertrek  Lits jumeaux)

Afmeting boxspring 90x200 - eenpersoonsbed

Binnen de eenpersoonsbedden zijn verschillende maten leverbaar. De meest gangbare afmeting van een eenpersoonsbed is 80×200. Uitgaande van een gemiddeld postuur en wensen. Daarna volgt 90×200 of 100×200. De lengte van een bed kan verschillen tussen 200 cm of 220 cm.

boxspring eastborn hoofdbord

Boxspring 140x200 - tweepersoonsbed

Een tweepersoonsbed boxspring zijn in verschillende maten leverbaar. Het smalste bed heeft de afmeting van 140×200. Een ideaal formaat boxspring voor een kleine slaapkamer.

Eastborn boxspring nummer 10

Boxspring 160x200 - tweepersoonsbed

Gaat u voor iets meer ruimte en comfort. Dan volgt de meest gebruikelijke bedmaat van 160×200. De rij wordt gesloten door de queensize 180×200 of de kingsize 200×200/220.

Waarom een topper nodig?

Een topper is een dun matras (5 – 10 cm dik) dat bovenop een dikker matras gelegd wordt. Het doel van een topper is comfort. Het ‘dikke’ onderste matras geeft de ondersteuning.

Voordelen van een topper:

 • Biedt extra comfort.
 • Is makkelijk te draaien. U hoeft het gewone matras minder te keren.
 • Verhoogt de levensduur van het gewone matras.
 • Is handig bij het opmaken van het bed.

Elektrische boxspring

Een boxspring staat bekend om het slaapcomfort. Heeft u al eens gedacht aan een elektrische boxspring?

Heeft uw partner een andere zit- of lighouding? Het is mogelijk om per persoon het elektrische systeem te bedienen. Dus een elektrische boxspring geheel naar uw wensen in te stellen.

De boxspring wordt geleverd met 1 type motor, bestaande uit een 2-motorige verstelling. Hierdoor is het mogelijk om het ruggedeelte en beengedeelte afzonderlijk van elkaar in te stellen.

De afstandsbediening heeft 3 standen met de keuze omhoog en omlaag. Rug- en beengedeelte afzonderlijk en beide samen.

Er is ook een mogelijkheid om een elektrische boxspring te leveren met een 3-motorige verstelling. Dan wordt het ook mogelijk om hoofd/nekgedeelte te verstellen.

Verschillende merken boxsprings leveren verstelbare boxsprings, zoals Eastborn, Beka en Serta.

Wat zijn de voordelen van electrisch?

Met accessoires maakt u het plaatje compleet!

Heeft u een keuze gemaakt en gaat u voor een boxspring? Om uw slaapkamer en de boxspring helemaal tot zijn recht te laten komen zijn er vele mooie accessoires. Van mooie dekbedovertrekken tot meubels, zoals nachtkastjes en stoelen. 

U kunt een boxspring nog uitbreiden met een hoofdbord. Bent u al op de hoogte van de geïntegreerde tv lift in een boxspring?

Boxspring met tv lift

Nog meer luxe en comfort met een boxspring met een geïntegreerde tv lift. De televisie is verwerkt in het voetbord.

Vraag onze specialisten naar de mogelijkheden. 

Hoofdbord boxspring

Met een hoofdbord bij uw bed maakt u het zitten of hangen op bed een stuk comfortabeler. Leest u vaak een boek op bed? Of kijkt u nog even uw favoriete serie voor u gaat slapen?

Een hoofdbord aan uw bed zorgt voor net wat meer ondersteuning. En bovendien zit u niet tegen een koude, harde muur aan te leunen. Wat ook nog eens zeer onprettig is. Een fijn kussen erbij en ontspannen!

Maar een hoofdbord zorgt niet alleen voor een fijnere houding tijdens het zitten. Het zorgt er ook voor dat uw kussen niet achter het bed valt tijdens het slapen, geeft veel sfeer in uw slaapkamer en houdt kou van slecht geïsoleerde muren tegen.

boxspring viking hoofdbord

Lichamelijke klachten en een boxspring

Een boxspring kan mensen veel comfort bieden bij lichamelijke klachten. Wat is de beste combinatie bed/ matras, ook eventueel voor uw partner. Ons advies is om hier samen met een van onze slaapspecialisten naar te kijken.

Laat ons ook weten wanneer u last heeft van allergieën. We willen de klachten verminderen en niet verergeren.

Mensen met lichamelijke klachten adviseren wij een kwalitatief goede boxspring met een goed latex matras. Let wel op dat deze twee goed bij elkaar passen.

Een boxspring staat bekend om de hogere instaphoogte. Maar is ook leverbaar met een lage instap. Mensen met spierklachten geven waarschijnlijk de voorkeur aan een lage instap. Mensen met rugklachten vinden een hogere instap prettiger.

Een greep uit het assortiment

Pullman boxspring

Pullman is een Nederlands merk, waarbij veel aandacht gaat naar comfort en kwaliteit. Het comfort wordt onder andere bepaald door het Pullman pocketvering-interieur. Pullman werkt met luxe materialen. En streeft naar een hoge afwerkingskwaliteit bij elektrische boxsprings.

 • Optimale ventilatie door open structuur
 • Ambachtelijk handwerk
 • Hoogwaardige, duurzame materialen
 • Jarenlang slaapcomfort
 • 25 jaar garantie

Avek boxspring

Avek staat voor Arbeid, Vlijt en Kwaliteit. Een Nederlands merk dat zijn oorsprong vindt in het Friese Surhuisterveen. Duurzaamheid en ventilatie zijn belangrijke eigenschappen voor Avek. Hiermee ontwikkelen ze hun producten steeds verder.

Avek heeft 4 modellen met unieke eigenschappen. Omdat een boxspring gezien mag worden, werkt Avek samen met de Nederlandse topdesigner Hans Daalder.

 • Ervaring sinds 1927
 • Vakmanschap
 • Ruime keuze
 • Hoogwaardige materialen

Velda boxspring

Goede nachtrust is het uitgangspunt van Velda. De Velda boxspring mag zich dan ook tot de A-merken zetten. Kenmerkend voor Velda bedden is dat ze de ruggengraat centraal stellen. Hierdoor wordt bijgedragen aan een goede nachtrust. 

Bij Velda is het mogelijk om uw bed zelf samen te stellen.

 • Innovatief
 • 60 jaar ervaring
 • Goede prijs/ kwaliteit verhouding
 • Maatwerk
 • Pocketvering matrassen

Mérens boxspring

Een Mérens boxspring wordt vervaardigd met natuurlijke materialen. En dit gecombineerd met ambachtelijk maatwerk zorgt voor dé perfecte boxspring. Een Mérens boxspring is afgestemd op uw individuele slaapwensen. 

Daarnaast ligt u niet alleen lekker op een Mérens boxspring, het bed ziet er ook nog eens zeer fraai uit! 

 • Handgemaakt
 • Topkwaliteit
 • 25 jaar garantie
 • Hoge mate van luxe

Beka boxspring met Geltex matras

Een beka boxspring met GELTEX matras is een boxspring van hoogwaardige kwaliteit, waarop u 100% zeker bent van een goede nachtrust. 

Met de gepatenteerde GELTEX technologie blijven de matrassen van de Beka boxspring in ontwikkeling. Beka heeft hierdoor altijd een juiste oplossing voor u. 

En niet alleen de techniek sluit aan op uw slaapwensen, maar u heeft ook nog meer keuze. U kunt u eigen boxspring samenstellen en kiezen uit hoofdbord, stoffen, poten en kleuren. Een boxspring met Geltex matras dat past!

 • Hoogwaardige materialen
 • Garantielabels
 • 85 jaar vakmanschap
 • Matrassen met GELTEX

Boxspring Rikels Slaapexperts

Het is zover, u heeft een nieuwe boxspring of ledikant nodig? U heeft zich net helemaal ingelezen over de vele mogelijkheden van een boxspring. U heeft informatie ontvangen van een aantal merken.

Maar toch twijfelt u nog? Heeft u nog meer informatie nodig? Naast de merken Pullman, Velda en Mérens hebben wij nog meer merken in ons assortiment.

Denk bijvoorbeeld aan Serta, Avek, M Line en Eastborn. Bekijk onze merken pagina voor een specifiek merk. 

Wat vinden onze klanten?
Afgelopen maand ons nieuwe bed ontvangen naar een goed advies bij Rikels. We zijn erg tevreden over hoe we geholpen zijn. Vriendelijk en eerlijk zodat op het juiste bed komt.
Ronald van Piekeren
Heel goed geholpen en prachtig mooie bedden daar.
Jarno Slagter
Wat een fijne winkel met bijzonder aardig personeel. We zijn er goed geholpen, proef gelegen op verschillende bedden. Voor ons was al snel duidelijk welke matrassen we nodig hadden door dit goede advies. Ook de meneer die de matrassen kwam bezorgen was heel vriendelijk. Ik raad deze winkel bij iedereen aan
marjolein timmer
De firma Rikels heeft ons perfect geholpen met twee M-line matrassen. Er werd snel geschakeld na een telefoontje. Paar dagen later werden de matrassen keurig thuisbezorgd en werden onze oude matrassen meegenomen.
Ruben Sinselmeijer
We zijn fantastisch geholpen en er wordt goed geluisterd naar onze wensen en huidige slaapproblemen. En als je veel lichamelijke problemen hebt is het makkelijk een duur bed te verkopen. Maar dat is hier zeker niet het geval, de klant staat voorop en er wordt gekeken welk bed er dan het beste bij jou past. Na onze keuze, waar ruim de tijd voor wordt genomen, nog op veel duurdere bedden gelegen maar dat was niet het juiste bed voor ons. Het gaat niet om het merk maar om maatwerk, en dat is hier geleverd wordt. Als je dan ook nog een Dinercheque mee krijgt om de plaatselijke horeca te ondersteunen dan is het helemaal perfect. We liggen nu zo’n 3 weken op onze nieuwe bed en met één woord, FANTASTISCH. Nogmaals bedankt Sander 👍🏻
Robert van Leeuwen
Neemt de tijd voor je, goed advies, afgestemd op jouw slaapbehoeften.
Jeroen Hidding
Goed en duidelijk advies, ze nemen de tijd en kijken goed naar de lig houding.
Edwin Deuling
Super fijne winkel, fantastische service
Willeke van de Kolk
Gewoon prima geholpen. Nu na een jaar nog steeds blij met de keuze voor dit bedrijf.
Johan Feenstra
Vandaag bij deze familie bedrijf geweest.We werden netjes ontvangen door vertegenwoordiger Dennis.Onze indruk is zeer positief en professioneel.Vertegenwoordiger Dennis heefd kennis van het product, en gaf ons een plezierige gevoel bij het aanschaf van onze nieuwe matrassen.Over 2 a 3 weken aflevering van een heerlijke nachtrust.Groeten familie ketelaar.
jeanluce ketelaar
Wij hadden een nieuwe topper voor ons bed nodig. Na een rondje te hebben gelopen in de winkel hebben we ook maar een bed gekocht. Een sfeervolle winkel en duidelijke uitleg met overtuiging. Wij gaan voor ons volgende bed graag weer naar Rikels slaapexperts en dat klopt! Sander bedankt voor je enthousiaste toelichting en rondleiding.
Kunstgebit Dalfsen
Als je nagaat hoeveel tijd je doorbrengt op een matras is het niet meer dan logisch dat je zorgt dat je een goed matras hebt. Bij Rikels helpen ze je graag met het uitzoeken van dat goede matras. Ik ben zeer te spreken van de persoonlijke service. Ze nemen nét even die extra stap waardoor ze zich onderscheiden. Wanneer u op zoek bent naar een nieuw matras kan ik dit bedrijf van harte aanraden. De levering was stipt op tijd. Al het contact met het bedrijf, in de showroom, telefonisch en bij mij thuis, was keurig.
Simon
Zojuist ons nieuwe bed geleverd gekregen. Top service, zowel in de winkel als aan huis. Vriendelijke mensen, goed advies. Ik raad deze winkel aan iedereen aan die lekker wil slapen!
Thijs Rijnbergen
Jaren geleden ons eerste bed gekocht. De service is nog steeds geweldig, alsook de persoonlijke benadering. Zojuist nieuwe kussens gehaald en ook daarbij weer dezelfde persoonlijke service.
Christiaan Boxhoorn
Wat een top zaak! Door oud-eigenaar Karel zelf super goed geholpen en hij heeft ons super geadviseerd en advies op maat gegeven. Van begin tot eind (levering matrassen) zijn de service en aandacht uitstekend geweest, kan gewoon niet beter. Ik kan iedereen aanraden daar naar toe te gaan indien je op slaapgebied advies nodig hebt en/of iets wil aanschaffen!
George le Fèbre
Wat een fijne zaak! We zijn in alle rust goed geholpen. Alle info & advies gekregen die we nodig hadden. Snelle en prettige levering. En inmiddels slapen we heerlijk, zónder rugpijn 's ochtends! Geld dubbel en dwars waard.
Ingrid de Goeij
Goed geholpen door meneer Rikels zelf en zijn collega's. Heel persoonlijk, zijn geen discounter om veel omzet te maken maar meer een adviseur voor goed slaapadvies.
Lean Willems
Veel en heldere uitleg in de winkel. Werd de tijd genomen voor je om op verschillende bedden te testen. Levering was ook dik in orde, bed stond in een uurtje. Al met al een mooie zaak om je bed te kopen!
Stephan Westra
Super tevreden! In de winkel keurig geholpen, vakkundig en in alle rust te woord gestaan.We slapen nu al 4 dagen voortreffelijk, eindelijk sinds tijden wakker worden zónder rugpijn!
Jus Bro
Prima service
Wim Bakker
We zijn prima geholpen en slapen nu heerlijk op onze Viking.
Freerk Postmus
Ruime keuze
Jan van Eerbeek
Fijne eigenaar, goede service. Neemt de tijd voor je en krijgt een advies afgestemd op elke persoon. Een echte aanrader
Marleen Tempelman
Fijne bedden zaak,waar ze je goed helpen.
Sacha Bouman
Mensen die verstand van zaken hebben. Goede service en adviezen.Zeker aan te raden!!
Maarten Van Beek
Hele mooie winkel, waardoor ik dacht: Nou, dat word duur. Dat viel gelukkig mee. Je hoeft er niet heen voor matrassen van 100 euro, maar voor een goed matras voor passende prijs hebben ze heel veel aanbod (en goede lijnen met de leveranciers).Super goede ervaring. Verkoper met aandacht voor mijn wensen én voor de prijsklasse waarin je zoekt. Ik zocht specifiek matras vanwege rugpijnen. Matras was uiteindelijk bewust duurder dan mijn richtprijs maar lag ook lekkerder dan ik had verwacht. Er werd goed gekeken naar de technische manier waarop ik op een matras lag, naar wat ik prettig vond en naar de verhouding tot de prijsklasse die ik zocht.Geen pushende of nadrukkelijk sturende verkoper zoals in de zaak waar ik eerder die ochtend was (met duidelijk 1 matras voor ogen dat ze verkopen wilde).Conclusie: Erg mooie zaak, kwaliteit service en matrassen en prijzen vanaf 300 á 400 tot waar ik niet bij durfde te kijken zo duur.
Willem Klapwijk
Rikels Slaapexperts zijn met recht slaapexperts!Wij zijn uitgebreid voorgelicht en hebben zo de beste keuze kunnen maken en matrassen gevonden die precies passen bij onze slaapgewoontes. En natuurlijk ook passend bij onze lichamen.En dan een goed kussen, wat hoort bij ons matras? We mochten gratis kussens testen, gewoon op ons eigen bed. Schot in de roos, wat een fijne kussens hebben we gevonden.En alles wordt gratis geleverd en zelfs geïnstalleerd! PERFECTE service!Kortom, dit zijn echte slaapexperts, kwaliteit en service staan hoog in het vaandel. Zeer correct, klantvriendelijk en meedenkend, top!
Joyce Rademaker
Na een lange zoektocht via zeker 10 winkels naar een nieuw kussen bij Rikels terecht gekomen. Niet alleen hadden ze veel meer kussens dan de andere winkels, ze hebben ook veel met verstand hiervan. Na een paar vragen over wat ik nu had kwam hij met een tweetal kussens waar ik meteen veel beter op lag dan alles ervoor.Hier dan ook het kussen gekocht en het bevalt prima.Als ik weer iets nodig heb voor mijn bed weet ik waar ik moet zijn.
Alwin Papegaaij
After talking to them on the phone, we decided to drive 1 hour to Zwolle to check them out... IT WAS WORTH IT! The service was incredible, the guy that helped us was really patient and showed us every brand in the store. We ended up buying a great bed and pillows. I slept on that pillow yesterday and it really made a difference!! Can't wait for my bed to get delivered!!Really if you are an expat and are looking for someone to advise you on which type of bed or firmness on the matress is good for you, go with this guys!
Victor Tejeda Johnston
Na al vele beddenzaken te zijn geweest op zoek naar dat ene kussen, kwamen we bij Rikels binnenlopen.De eerste zaak die ons echt wat kon vertellen over de kussens. Die luisterde naar wat wij wilden en er toen meteen 2 kussens uitkoos die pasten bij ons, maar ook ons het verschil met de rest van de kussens.Ruim assortiment, maar met service op maat!Tot de volgende keer!
AnneliesMens
Wij hebben afgelopen maand zorgeloos onze 'Eastborn Nummer 10' boxsping en toebehoren aangeschaft bij Rikels Slaapexperts. Tijdens onze zoektocht kwamen we om in de beddenzaken, merken, mogelijkheden & specificaties. We konden eindelijk wel eens wat concreet & kwalitatief advies gebruiken. Dit laatste vonden wij bij Rikels Slaapexperts. Na onze vragen & opmerkingen aangehoord te hebben greep Rikels gelijk overtuigend 3 boxsprings uit het assortiment, die bij ons budget aansloten. Het advies was hierbij transparant, deskundig en belangrijker nog: 'op maat'. Na aanschaf hadden wij de boxspring al snel binnen, in ons geval na 3 weken al. Bezorging en montage op de 12e verdieping was daarnaast geen enkel probleem. Ook aan after-sales is gedacht, wij hebben twee verschillende hoofdkussens meegekregen om te testen. Als er een definitieve keuze gevallen is op onze favoriete kussen, kunnen we weer even langskomen om de gewenste nieuwe kussens op te halen die écht bij ons passen. Al met al kun je hier niet alleen terecht voor je Kingsize bed, maar krijg je er ook Kingsize advies & service bij. Geweldig!
Dennis de Jonge
js_loader
Comfort? Kies voor een boxspring!
met een topper van Rikels Slaapexperts