Geniet van luxe en comfort met een boxspring!
Alles wat u moet weten op één pagina.

Wat is een boxspring?

Een boxspring is een bedbodem, net zoals een lattenbodem of een spiraalbodem. Een Engels woord en betekent letterlijk, ‘een box met veren’. Dit is het gedeelte waar de poten onder zitten.

Een boxspring is al een tijd erg populair. Het lig- en slaapcomfort ervaren veel mensen als erg prettig. Dit heeft te maken met de opbouw van de box.

Een boxspring is een compleet slaapsysteem en wordt als volgt opgebouwd: de bedbodem is de onderste laag, de gestoffeerde box met veren. Hierbij wordt de veerkracht verdeeld over de volle breedte. Daarbovenop komt het matras. Die zorgt voor de juiste lichaamsondersteuning. Als laatste volgt een topper (topmatras) en deze zorgt voor het ligcomfort.

Bij een bed koopt u een los bed (ledikant) en een matras. Een topper is in dit geval niet nodig, omdat comfort en ondersteuning volledig in het matras verwerkt is. De slaapexperts van Rikels Slaapexperts kijken samen met u naar een passende slaapoplossing!

Welke boxspring is geschikt?

Lekker slapen en uitgerust wakker worden is het doel van een bed. Daarom is het belangrijk om uzelf een aantal vragen te stellen: Wat voor soort bed bent u gewend? Wat vindt u belangrijk? Heeft u last van lichamelijke klachten? Wat vindt u nu niet prettig en wilt u graag anders zien bij een nieuw bed. Slaapt u alleen of met zijn tweeën?

Bent u nieuwsgierig naar het comfort? Dan is het nu de tijd om daar ook eens naar te kijken.

Bent u nieuwsgierig naar het comfort van een boxspring?
Dan is het nu de tijd om dat te onderzoeken!

De volgende onderwerpen zijn handig om mee te nemen bij uw zoektocht naar het meest geschikte bed en matras:

Een boxspring of een ledikant?

Bij de aanschaf van een boxspring of een ledikant heeft het matras de meeste aandacht nodig. Het matras bepaald uiteindelijk de ondersteuning en comfort aan uw lichaam. Er wordt ook niet gesproken over beter of minder als het gaat om een ledikant of een boxspring. De keuze is heel persoonlijk.

Een paar weetjes op een rij:

Wat is de levensduur van een boxspring?

Zoals al eerder geschreven bestaat een boxspring meestal uit drie lagen: de box, een dik matras en een topper. De levensduur van ieder onderdeel verschilt.

Dit zijn de richtlijnen:

 • de box 20 tot 25 jaar
 • het matras 10 tot 15 jaar
 • de topper 5 tot 10 jaar


  We geven hierbij duidelijk aan dat het om richtlijnen gaat. Andere zaken die invloed hebben op de levensduur zijn onder andere:

 • Reiniging en onderhoud.
 • Blootstelling aan zonlicht.
 • Gekozen materiaal (koudschuim gaat langer mee dan bijvoorbeeld polyether matrassen).
 • Persoonlijke kenmerken spelen een rol. Denk aan lichaamsgewicht en de hoeveelheid transpiratie.
boxspring met matras

Waar kunt u opletten bij de aanschaf?

Bij de aanschaf van een boxspring let u op het volgende: de box (juiste vering), koudschuim, hoogte, uitstraling en ventilatie. Maar het belangrijkste is het matras.

Het matras is belangrijk, omdat deze zorgt voor de ondersteuning van uw lichaam op de belangrijke punten waar dat nodig is. Door een goede ondersteuning krijgt uw lichaam rust. En slaapt u beter. Daardoor wordt u uitgeruster wakker. En kunt u fris de dag beginnen.

Uw lichaamsgewicht en slaaphouding zijn bij de keuze van een matras dus het uitgangspunt. Onze slaapspecialisten adviseren u hier graag over.

De afmetingen

Een boxspring kan geleverd worden in verschillende afmetingen. Van twijfelaar tot een extra ruim tweepersoonsbed. De meest voorkomende afmetingen zijn: 90 x 200, 160 x 200 en 180 x 200.

Er is een ruime keuze aan bedmaten. Om de juiste maat te bepalen kunt u de volgende regel hanteren: de breedte van uw schouder plus 40 centimeter. Voor de lengte kunt u 20 cm optellen bij uw lichaamslengte.

Een andere optie om de maat van uw bed/ matras te bepalen is om de ruimte waar het bed komt te staan als uitgangspunt te nemen. Misschien is het wel mogelijk om een maat groter te kiezen!

Houdt u ook rekening met de hoogte van een boxspring. Deze is vaak hoger, dan een ledikant met een matras. Heeft u een ander formaat in gedachte? Bijvoorbeeld 140×200 of 200×200/220? Vraag onze specialisten gerust om gedegen advies.

Bij de aanschaf van een hoeslaken of dekbed is het goed dat u weet welke maat bed u heeft. De volgende namen worden aan een ledikant of boxspring gegeven:

Verkrijgbaar in verschillende maten

meetlint
 • Eenpersoonsbed 90×200
 • Tweepersoonsbed 140×200
 • Queensize tweepersoonsbed 160×200
  (dekbedovertrek Lits jumeaux)
 • Kingsize tweepersoonsbed 180×200 (dekbedovertrek  Lits jumeaux)

Verkrijgbaar in verschillende maten

meetlint
 • Eenpersoonsbed 90×200
 • Tweepersoonsbed 140×200
 • Queensize tweepersoonsbed 160×200
  (dekbedovertrek Lits jumeaux)
 • Kingsize tweepersoonsbed 180×200 (dekbedovertrek  Lits jumeaux)

Afmeting boxspring 90x200 - eenpersoonsbed

Binnen de eenpersoonsbedden zijn verschillende maten leverbaar. De meest gangbare afmeting van een eenpersoonsbed is 80×200. Uitgaande van een gemiddeld postuur en wensen. Daarna volgt 90×200 of 100×200. De lengte van een bed kan verschillen tussen 200 cm of 220 cm.

boxspring eastborn hoofdbord

Boxspring 140x200 - tweepersoonsbed

Een tweepersoonsbed boxspring zijn in verschillende maten leverbaar. Het smalste bed heeft de afmeting van 140×200. Een ideaal formaat boxspring voor een kleine slaapkamer.

Eastborn boxspring nummer 10

Boxspring 160x200 - tweepersoonsbed

Gaat u voor iets meer ruimte en comfort. Dan volgt de meest gebruikelijke bedmaat van 160×200. De rij wordt gesloten door de queensize 180×200 of de kingsize 200×200/220.

Waarom een topper nodig?

Een topper is een dun matras (5 – 10 cm dik) dat bovenop een dikker matras gelegd wordt. Het doel van een topper is comfort. Het ‘dikke’ onderste matras geeft de ondersteuning.

Voordelen van een topper:

 • Biedt extra comfort.
 • Is makkelijk te draaien. U hoeft het gewone matras minder te keren.
 • Verhoogt de levensduur van het gewone matras.
 • Is handig bij het opmaken van het bed.

Elektrische boxspring

Een boxspring staat bekend om het slaapcomfort. Heeft u al eens gedacht aan een elektrische boxspring?

Heeft uw partner een andere zit- of lighouding? Het is mogelijk om per persoon het elektrische systeem te bedienen. Dus een elektrische boxspring geheel naar uw wensen in te stellen.

De boxspring wordt geleverd met 1 type motor, bestaande uit een 2-motorige verstelling. Hierdoor is het mogelijk om het ruggedeelte en beengedeelte afzonderlijk van elkaar kan instellen.

De afstandsbediening heeft 3 standen met de keuze omhoog en omlaag. Rug- en beengedeelte afzonderlijk en beide samen.

Er is ook een mogelijkheid om een elektrische boxspring te leveren met een 3-motorige verstelling. Dan wordt het ook mogelijk om hoofd/nekgedeelte te verstellen.

Wat zijn de voordelen van electrisch?

Met accessoires maakt u het plaatje compleet!

Heeft u een keuze gemaakt en gaat u voor een boxspring? Om uw slaapkamer en de boxspring helemaal tot zijn recht te laten komen zijn er vele mooie accessoires. Van mooie dekbedovertrekken tot meubels, zoals nachtkastjes en stoelen. 

U kunt een boxspring nog uitbreiden met een hoofdbord. Bent u al op de hoogte van de geïntegreerde tv lift in een boxspring?

Boxspring met tv lift

Nog meer luxe en comfort met een boxspring met een geïntegreerde tv lift. De televisie is verwerkt in het voetbord.

Vraag onze specialisten naar de mogelijkheden. 

Hoofdbord boxspring

Met een hoofdbord bij uw bed maakt u het zitten of hangen op bed een stuk comfortabeler. Leest u vaak een boek op bed? Of kijkt u nog even uw favoriete serie voor u gaat slapen?

Een hoofdbord aan uw bed zorgt voor net wat meer ondersteuning. En bovendien zit u niet tegen een koude, harde muur aan te leunen. Wat ook nog eens zeer onprettig is. Een fijn kussen erbij en ontspannen!

Maar een hoofdbord zorgt niet alleen voor een fijnere houding tijdens het zitten. Het zorgt er ook voor dat uw kussen niet achter het bed valt tijdens het slapen, geeft veel sfeer in uw slaapkamer en houdt kou van slecht geïsoleerde muren tegen.

boxspring viking hoofdbord

Lichamelijke klachten en een boxspring

Een boxspring kan mensen veel comfort bieden bij lichamelijke klachten. Wat is de beste combinatie bed/ matras, ook eventueel voor uw partner. Ons advies is om hier samen met een van onze slaapspecialisten naar te kijken.

Laat ons ook weten wanneer u last heeft van allergieën. We willen de klachten verminderen en niet verergeren.

Mensen met lichamelijke klachten adviseren wij een kwalitatief goede boxspring met een goed latex matras. Let wel op dat deze twee goed bij elkaar passen.

Een boxspring staat bekend om de hogere instaphoogte. Maar is ook leverbaar met een lage instap. Mensen met spierklachten geven waarschijnlijk de voorkeur aan een lage instap. Mensen met rugklachten vinden een hogere instap prettiger.

Een greep uit het assortiment

Pullman boxspring

Pullman is een Nederlands merk, waarbij veel aandacht gaat naar comfort en kwaliteit. Het comfort wordt onder andere bepaald door het Pullman pocketvering-interieur. Pullman werkt met luxe materialen. En streeft naar een hoge afwerkingskwaliteit bij elektrische boxsprings.

 • Optimale ventilatie door open structuur.
 • Ambachtelijk handwerk.
 • Hoogwaardige, duurzame materialen.
 • Jarenlang slaapcomfort.
 • 25 jaar garantie.

Avek boxspring

Avek staat voor Arbeid, Vlijt en Kwaliteit. Een Nederlands merk dat zijn oorsprong vindt in het Friese Surhuisterveen. Duurzaamheid en ventilatie zijn belangrijke eigenschappen voor Avek. Hiermee ontwikkelen ze hun producten steeds verder.

Avek heeft 4 modellen met unieke eigenschappen. Omdat een boxspring gezien mag worden, werkt Avek samen met de Nederlandse topdesigner Hans Daalder.

 • Ervaring sinds 1927.
 • Vakmanschap.
 • Ruime keuze.
 • Hoogwaardige materialen.

Velda boxspring

Goede nachtrust is het uitgangspunt van Velda. De Velda boxspring mag zich dan ook tot de A-merken zetten. Kenmerkend voor Velda bedden is dat ze de ruggengraat centraal stellen. Hierdoor wordt bijgedragen aan een goede nachtrust. Bij Velda is het mogelijk om uw bed zelf samen te stellen.

 • Innovatief.
 • 60 jaar ervaring.
 • Goede prijs/ kwaliteit verhouding.
 • Maatwerk.
 • Pocketvering matrassen
Velda
Comfort? Kies voor een boxspring!
met een topper van Rikels Slaapexperts