Heerlijk wegdromen op een matras dat past bij uw persoonlijke slaapwensen

Alles wat u moet weten over een geschikt matras

Nieuw matras kopen

Is uw oude matras nou echt wel aan vervanging toe? Biedt die niet het juiste comfort? Of is er een andere reden waarom uw huidige matras niet meer geschikt is?

Welke reden het ook is, een nieuw matras kopen is niet zomaar even een aankoop en verdient de juiste aandacht. Een goede nachtrust wordt namelijk mede bepaald door een goed matras. Het is dus wenselijk dat het matras de juiste ondersteuning biedt én ook nog eens lekker ligt.

En het uitzoeken van een goed matras is erg persoonlijk. Geen enkel lichaam is hetzelfde en ieder lichaam vraagt dus om om andere matras eigenschappen. Het ene lichaam geeft bijvoorbeeld de voorkeur aan pocketveren en de ander aan koudschuim of latex. 

Want naast het materiaal is het slaapklimaat net zo belangrijk. Een goed matras valt en staat met uitstekende hygiëne, juiste ventilatie en onderhoud. Laat u daarom altijd goed adviseren bij het kopen van een goed matras.

De slaapspecialisten van Rikels Slaapexperts kijken niet alleen naar uw persoonlijke wensen, maar ook naar wat uw lichaam nodig heeft. Want alleen door een combinatie van beiden, kunt u profiteren van een perfecte nachtrust.

Wij hebben verschillende soorten matrassen van verschillende merken, waardoor er altijd een matras te vinden is dat past bij uw slaapwensen.

Is uw huidige boxspring of ledikant nog niet aan vervanging toe? Dan houden wij daar bij de keuze van het juiste matras uiteraard ook rekening mee.

Welk matras past bij u?

Een nieuw matras koopt u niet elke dag. De keuze is door het ruime aanbod vaak ook erg lastig. En hierdoor is de zoektocht vaak een hele opgave.
De keuze voor het juiste matras hangt met vele factoren samen, zoals uw geslacht, lichaamsgewicht, lengte en niet te vergeten uw persoonlijke lig voorkeuren.

De onderstaande vragen kunnen u helpen bij de aanschaf van een passend matras:

Hoe lang gaat een matras mee?

We krijgen vaak vragen over de levensduur van een matras. Maar er is niet echt een voorgeschreven regel die zegt ‘je matras gaat een x-aantal jaren mee’.

Wij adviseren u om het matras na 5 tot 10 jaar te vervangen. Hoe lang uw matras precies meegaat hangt af van diverse factoren, zoals o.a. de kwaliteit van het matras.

Hoe beter de kwaliteit, hoe langer het matras meegaat. Maar wist u dat ook de mate van transpiratie een grote rol speelt? Hoe meer u transpireert, hoe korter de levensduur van het matras. Het vocht trekt namelijk in het matras, waardoor het matras onhygiënisch wordt.

Daarnaast is uw lichaamsgewicht een belangrijke factor. Een zwaarder iemand oefent meer druk uit op het matras dan iemand met een licht gewicht. Hoe meer druk op het matras, hoe eerder het matras slijt.

Maar, het belangrijkste is eigenlijk het onderhoud van het matras. En dat doet u natuurlijk zelf! U kunt de levensduur van het matras rekken door deze goed te onderhouden. En natuurlijk, komt het matras ook dan een keer aan zijn einde. Want nee, het eeuwige leven heeft een matras zeker niet.

Hoe maakt u het matras schoon?

Uw matras heeft niet het eeuwige leven, maar door uw matras op de juiste manier te onderhouden kunt u de levensduur wel zo lang als mogelijk verlengen.

Wilt u langer van uw matras genieten? Zorg dan dat u onderstaande tips regelmatig toepast:
matras omdraaien
matras omkeren

Vlekken in uw matras? Wat nu?

Een vlek in het matras is zo gemaakt. Denk maar eens aan een klein wondje dat makkelijk bloedt? Of die niet zo frisse gele zweetvlekken. Wie heeft ze niet? Ook al heeft u een matras met niet uitwasbare tijk, toch zijn er best veel mogelijkheden voor het verwijderen van vlekken.

We hebben de wat tips voor u op een rijtje gezet, voor de meest voorkomende vlekken.

Laten we beginnen bij die vervelende zweetvlekken. Met een beetje water en keukenzout heb je die er in no-time weer uit. Even laten intrekken en de zweetvlek is verdwenen. Bij een bloedvlek is het noodzaak zo snel mogelijk te handelen. Bloed is een stuk lastiger te verwijderen als het opgedroogd is. Neem een half glas water en een beetje shampoo en je kunt de bloedvlek zo wegvegen.

En bij kleine kinderen gebeuren er nog wel eens ongelukjes in bed,voornamelijk tijdens de periode dat ze zindelijk aan het worden zijn. Zo’n urine vlek wil je natuurlijk zo snel als mogelijk reinigen. Met een beetje soda en warm water heb je dit zo weggewerkt.

Complete matrasreiniging?

Is er geen vlekje te bekennen en blijft uw matras altijd heel netjes? Maar wilt u het matras toch een keer een opfrisbeurt geven? U kunt uw matras eenvoudig zelf reinigen met een beetje soda.

Strooi wat soda over het matras en borstel het met bijvoorbeeld een schoenborstel in. Laat dit een paar uur intrekken en klop het er vervolgens buiten allemaal af. De restjes kunt u met de stofzuiger opzuigen.

Matrassen om heerlijk op in slaap te vallen

Previous
Next

Eastborn matras

De perfecte nachtrust is niet voor iedereen weggelegd, maar met een matras van Eastborn is slecht slapen verleden tijd.

De collectie Eastborn matrassen is zeer uitgebreidt en is onderverdeeld in verschillende series, namelijk de Q-matrassen, H-matrassen, Plain matrassen, Sixty matrassen en topdekmatrassen. Elk type matras is verkrijgbaar in verschillende hardheden en uitvoeringen. Want alleen zo kan Eastborn ervoor zorgen dat echt elk type slaper met een uitgerust gevoel op staat.

Maar het is niet zomaar dat Eastborn zorgt voor een perfect nachtrust. De matrassen zijn ten eerste behandeld met Sensity, waardoor huisstofmijt geen kans heeft zich te nestelen in het matras. Ten tweede geven de matrassen door de ‘Interactieve High Low Pocketvering technology’ ondersteuning afgestemd op het lichaam.

En de matrassen worden tot slot gemaakt van materialen die vocht makkelijk opnemen en ook goed ventileren, zodat u altijd profiteert van een gezond en aangenaam slaapklimaat!

De mogelijkheid om matrassen aan elkaar te koppelen is ook zeker een leuk extraatje. Zo kunt u de twee matrassen eenvoudig met een rits aan elkaar vastmaken.
Maar daar houdt het niet op. Slaapt u het liefst op 1 matras, maar geeft u beiden voorkeur aan een andere hardheid van matras?

Je t’aime van Eastborn maakt het mogelijk om twee verschillende pocket-interieurs te verwerken tot één complete kern in één matras.

Eastborn topdekmatras

Wilt u net dat beetje extra comfort en zachtheid ervaren? Combineer dan een Eastborn matras met een Eastborn topdekmatras om uw slaapcomfort naar een nog hoger niveau te tillen.

Want de toevoeging van die extra dunne bovenlaag zorgt voor een nog meer ontspanning gedurende de nacht.
De topdekmatrassen van Eastborn worden vervaardigd uit 100% natuurlijke materialen, zoals natuurlatex of paardenhaar en hebben tevens een behandeling met Sensity ondergaan. Hierdoor is de topper anti allergisch en dus altijd lekker fris.

De topdekmatrassen van Eastborn zijn verkrijgbaar met verschillende vullingen, zoals comfortschuim, latex en ViVid-foam. Elke vulling heeft zijn eigen unieke eigenschappen.

Neem bijvoorbeeld een comfortschuim topdekmatras, gevuld met koudschuim, waardoor dit type erg goed ventileert! Of een latex topper die beschikt over extreme veerkracht en een uniek aanpassingsvermogen.

Voor welke vulling u ook kiest, alle varianten zijn goed te combineren met vele soorten matrassen.

latex topper eastborn

Pullman matras

Met een Pullman matras kunt u rekenen op het beste comfort, doordat de matrassen zijn voorzien van een fenomenaal pocketveringsysteem. Pullman maakt al meer dan 150 jaar hoogwaardige matrassen die bijdragen aan een uitstekende slaapervaring.

En of u nou liever slaapt op een hard of zacht matras. De combinatie van een sublieme afwerking, fantastische vering en het gebruik van luxe materialen dragen bij aan die goede nachtrust.

U kunt uw nachtrust zelfs voorzien van nog meer comfort door een topdekmatras van Pullman toe te voegen.


Maar wat maakt Pullman zo uniek?
Alle (topdek)matrassen van Pullman hebben een behandeling met Sensity ondergaan, waardoor huisstofmijt wordt geweerd en u altijd slaapt op een schoon en fris matras. En dat in combinatie met de nieuwste technieken en hoogwaardige kwaliteit zorgen maken dat u een Pullman matras u comfort biedt als nooit tevoren.

Matras op maat

Elke ochtend uitgerust wakker worden? Geen rug- of nekklachten ervaren? Dan is het aan te raden om een matras op maat te kopen. Rikels Slaapexpert heeft verschillende matrassen, zodat er altijd een matras is dat aansluit op uw persoonlijke slaapbehoeften. Want niet is zo persoonlijk als uw matras.

Houd u van stevig? Of gaat u liever voor een zacht matras? Koudschuim, latex of toch pocketvering? Veel of juist weinig ventilatie? Een matras moet optimaal worden afgestemd aan uw persoonlijke voorkeuren. Wat u fijn vindt, vindt een ander misschien wel minder prettig. Wij kijken graag samen met u welk type matras geschikt voor u is.

Verkrijgbaar in verschillende materialen

Een matras is hét lichaamsondersteunende onderdeel van uw bed. U kunt een matras op een boxspring, of in een spiraalbodem, lattenbodem of ledikant leggen. Er zijn verschillende vullingen voor een matras, zoals koudschuim, traagschuim, latex of pocketveren.

De meeste matrassen zijn niet gemaakt van één vulling maar een combinatie van meerdere materialen. De materialen, het aantal lagen en de volgorde ervan, bepalen de mate waarin een matras de juiste ondersteuning biedt, aanvoelt en ventileert.

Maar, ook uw lichaamsgewicht is belangrijk. Over het algemeen is het zo dat iemand met met een lichaamsgewicht boven de 80 kg het best kan kiezen voor een harde kern en onder de 80 kg voor een wat zachtere kern.

Koudschuim matras

Wist u dat koudschuim het meest gebruikte materiaal voor een matras is? Dat komt mede doordat koudschuim geschikt is voor bijna elk type slaper. Een koudschuim matras kent vele voordelen, zoals goede veerkracht, het biedt uw lichaam zeer veel comfort en is altijd erg fris, doordat vocht goed geabsorbeerd wordt.

En die goede vochtregulatie komt doordat koudschuim een open celstructuur heeft.

En een koudschuim matras heeft ook een lange levensduur, doordat er bij koudschuim nauwelijks kuilvorming ontstaat. Daarnaast heeft een koudschuim matras een anti allergische werking en dat is wel net zo hygiënisch.

Pocket matras

Of neem een pocket matras dat bepaalde lichaamsdelen juist meer of minder comfort kan geven, doordat de pocketveren in aparte zakjes zitten en los van elkaar kunnen functioneren. Dit matras is ideaal voor iemand met lage rugklachten.

Ook kent een pocket matras goede ventilatie. Er zit namelijk veel ruimte tussen de veren, waardoor vocht en warmte goed afgevoerd kunnen worden. Hierdoor is een pocket matras ook stukken koeler dan matrassen die gemaakt zijn van ander materialen.

Het comfort van een pocket matras wordt bepaald door de hoeveelheid veren. Hoe meer veren hoe beter! In de meeste pocket matrassen zitten 300 ver per m2, maar er zijn varianten die gaan voor uiterst veel comfort. Die matrassen beschikken dan over 500 of 1000 pocketveren.

Latex matras

Matrassen die zijn voorzien van latex kennen ook weer vele voordelen. Heeft u bijvoorbeeld last van een allergie? Dan is een latex matras uitermate geschikt. Een latex matras is gemaakt van natuurlijke producten en staat bekend om zijn uitstekende veerkracht, duurzaamheid en houdt bovendien veel warmte vast. Ideaal dus voor iemand die het snel koud heeft.

Latex vormt zich daarnaast helemaal naar uw lichaam en werkt drukverlagend. Zo wordt de natuurlijke houding van uw ruggengraat op de juiste manier ondersteund.

Of u nou een buik-, rug- of zijslaper bent, een latex matras geeft elke slaaphouding perfecte ondersteuning.

Traagschuim matras

Het beste van twee werelden zit eigenlijk in een traagschuim matras. Dit matras ondersteund het lichaam optimaal én ontlast uw spieren. Het matras vormt zich namelijk compleet naar uw lichaam, doordat het zacht wordt bij toenemende temperaturen. En hierdoor zijn er minder drukpunten. 

 

Het voelt eigenlijk alsof u in een mal ligt die speciaal voor u is gemaakt. Traagschuim is overigens ook zeer geschikt voor de onrustige slapers onder ons.

Topper voor matras

Heeft u er ook al eentje? Een topper voor uw matras. Voor de meeste mensen is een topdekmatras op het bed niets nieuws. Een extra dun matras die bovenop uw gewone matras wordt gelegd en bijdraagt aan een prettiger ligcomfort.

Een topmatras biedt niet alleen een stuk meer comfort tijdens uw nachtrust, het verlengt ook nog eens de levensduur van het ‘gewone’ matras. Let op: met een topdekmatras kunt u een oud of versleten matras niet oppeppen. Een (oud) matras die niet meer goed is, dient vervangen te worden. Het verlengen van de levensduur geldt alleen als het gaat om een (vrij) nieuw matras.

Maar uiteraard heeft het toevoegen van een topper aan uw matras nog veel meer voordelen. Een topdekmatras is een stuk makkelijker te keren dan een ‘gewoon’ matras. En ook de spleet tussen twee verschillende matrassen wordt met een topper weggewerkt. 

U heeft dus geen last meer van een kier tussen de matrassen. Ook ventileert een topmatras een stuk beter dan een ‘gewoon’ matras. Een ‘gewoon’ matras houdt vocht vaak vast, waardoor naar verloop van tijd schimmel ontstaat. Dit is bij een topmatras niet het geval.

En ook zorgt een topper voor meer gewichtsverdeling, waardoor uw lichaam beter ondersteund wordt. Zo heeft u minder last van vervelende drukpunten en dus minder last van rugklachten. 

Tot slot is het verschonen van een topper eenvoudiger dan een zwaar matras. U hoeft niet een heel zwaar matras omhoog te tillen om een hoeslaken eromheen te doen, want een topdekmatras is een stuk lichter.

Topmatrassen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en gemaakt van diverse materialen, zoals koudschuim, traagschuim, gel of bijvoorbeeld latex. Het is afhankelijk van uw slaapwensen welk materiaal het beste bij u past.

Topper Paardenhaar

Boxspring matras

De aanschaf van een goed boxspring matras is een hele opgave. Welk matras is geschikt? Voor welk materiaal kies ik? Kies ik vlak of verstelbaar? En niet geheel onbelangrijk: welke afmeting? Allemaal vragen die bepalend zijn voor de keuze voor een boxspring matras. U wilt tenslotte een matras dat u de juiste ondersteuning biedt.

Er zijn verschillende matrassen geschikt voor een boxspring. U kunt denken aan latex matrassen, maar ook koudschuim matrassen zijn erg populair. Wist u dat het zelfs mogelijk is om een gestoffeerd matras aan te schaffen? Zo past het matras uitstekend bij de stof van uw boxspring. 

En om echt álles uit het comfort te halen, combineert u een boxspring matras met een topdekmatras.

Laat u bij de aanschaf van een boxspring matras altijd goed adviseren door een slaapadviseur. Zij kijken samen met u welk type matras geschikt is. Hierbij wordt gekeken naar o.a. uw geslacht, lichaamsgewicht en slaaphouding.

boxspring met matras

De matras maat

Er zijn verschillende soorten maten matrassen en ledikanten. De meest voorkomende matrasmaten zijn: 90 x 200, 160 x 200 en 180 x 200. Maar, wanneer kies je welke afmeting matras? Kies je één groot matras of twee kleine matrassen? En welke mogelijkheden zijn er als uw bed een afwijkende maat heeft?

Ligt u meestal alleen in een tweepersoonsbed, dan is één groot matras het allerfijnste. Ligt u meestal met zijn tweeën in bed? Dan kan het prettig zijn om 2 losse matrassen te kopen als:

Bent u één groot matras gewend? Geen probleem, want daar hebben we een oplossing voor. Er zijn speciale verbindstukken die tussen het matras gelegd kunnen worden. Op deze manier wordt één groot matras gecreëerd. Het is wel belangrijk dat de matrassen niet te veel in hoogte verschillen.
Er zijn merken waarbij het mogelijk is om de tijd aan elkaar te ritsen. Of zelf de beide matrassen in één tijk te doen. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Een matras voor een elektrisch verstelbaar bed of boxspring

Bij Rikels hebben we verschillende matrassen die ook verkrijgbaar zijn in een split variant. Het is dan mogelijk om de bed helften afzonderlijk van elkaar te verstellen. 

Vraag ons naar de diverse mogelijkheden.

Kussen en een matras

En is de matras keuze gemaakt, dan is het zeker ook belangrijk om daarbij een nieuw kussen uit te zoeken. Het is een totaalplaatje. Een matras kan niet zonder een kussen en andersom. 

Dat kussen dat uw al jaren heeft is echt wel toe aan vervanging. Wist u dat de levensduur van een kussen gemiddeld 5 jaar is? En zeker als u nek- en/ of schouderproblemen heeft is het verstandig om op tijd het kussen te vervangen.

sand boxspring oak blauw/groen

Matrassen voor kinderen

Het kopen van een matras voor kinderen wordt soms onderschat. Maar ook voor kinderen is het goed om met aandacht een matras aan te schaffen. Het matras mag niet te zacht zijn, maar ook niet te hard. Goede ondersteuning bieden. En natuurlijk vrij zijn van schadelijke stoffen.

Rikels matras service

Bij Rikels is het mogelijk om een matras of kussen te testen. Hiermee willen wij u ruimte geven om een goede keuze te maken voor uw matras. U laat ons weten waar u naar op zoek bent, wij denken mee. 

En zorgen voor een heerlijk matras waar u weer ruim 15 jaar op kunt slapen.

Ga voor de perfecte nachtrust
met een matras van Rikels Slaapexperts